De documentaire contractpensions is nu verkrijgbaar op DVD (ook in NTSC versie). Inclusief een boekje met fragmenten uit  Djangan Loepah! Huishoudelijke wenken voor gerepatrieerden, uitgegeven in 1960 door (C.C.K.P). Tevens bevat de DVD veel exclusief materiaal, waaronder amateur-opnamen van Indië voor de tweede wereldoorlog, de politionele acties en de bootreis van Indië naar Nederland.

PRIJS: € 17,95 (exclusief verzendkosten)

BESTEL HIER DE DVD!
Eerste DVD contractpensions-djangan loepah! wordt uitgereikt aan Andy Tielman.

 

DVD presentatie Contractpensions-Djangan Loepah! op Tong Tong Fair (voormalig Pasar Malam Besar) in Den Haag

De DVD  (ook in NTSC versie) is inclusief een  boekje met fragmenten uit  Djangan Loepah! Huishoudelijke wenken voor gerepatrieerden, uitgegeven in 1960  door (C.C.K.P) . Tevens bevat de DVD veel exclusief materiaal, waaronder amateuropnamen van Indië voor de tweede wereldoorlog, de politionele acties en de bootreis van Indië naar Nederland.

De eerste DVD zal in ontvangst genomen worden door Andy Tielman en een van de geïnterviewden in de film, Frans Leijdelmeijer (bekend van Tussen Kunst en Kitsch).

  Een film van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

De DVD inclusief boekje Djangan Loepah! en vele extra’s is tijdens de Tong Tong Fair exclusief voor  een speciale Tong Tong prijs van € 17,50 (normaal € 22,95) te koop bij: Toko Tong in de entree en in de stand van Stichting Tong Tong in het cultuurpaviljoen.                                                                                                                                                             Daarna is de film te bestellen via de website: www.contractpensions.nl  en te koop bij de diverse filmvertoningen van de film (zie voor vertoningsdata www.contractpensions.nl)

De documentaire Contractpensions – Djangan loepah! van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, zorgt in de filmhuizen nog steeds voor uitverkochte zalen. Mensen komen van heinde en ver om de film te kunnen zien. In veel steden wordt de film wegens succes nog steeds geprogrammeerd. De reacties van de bezoekers zijn unaniem lovend maar ook emotioneel. Het is voor het eerst dat de geschiedenis van de repatriëring van Nederlands-Indische mensen zo treffend in beeld wordt gebracht.

Inmiddels heeft de film, sinds de bescheiden release in januari,  al meer dan 8.000 mensen getrokken.


Geïnteresseerde media kunnen een screener (film op dvd als viewingcopy) bij mvsp aanvragen. De maakster, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, is beschikbaar voor interviews.

 

Na de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië werd de situatie voor (Indische) Nederlanders onhoudbaar en waren ze noodgedwongen Indonesië te verlaten. In totaal zijn zo’n 300.000 (Indische) Nederlanders in de jaren vijftig en zestig naar Nederland gerepatrieerd. Na hun aankomst in de havens van Rotterdam, Amsterdam en op Schiphol werden zij opgevangen in zgn. contractpensions. Meestal was het leven in zo’n contractpension allesbehalve luxe. De hotels waren oud en slecht onderhouden. De kamers waren klein en moesten soms plaats bieden aan meer dan zes personen. Het eten was er vaak beroerd. Voor de betaling van dit verblijf werd door de Nederlandse overheid zestig procent van het verdiende salaris ingehouden. De verschillen in de tijdelijke onderkomens waren erg groot: naast opvang in gewone pensions werden Indische gezinnen ook opgevangen in het Koninklijk paleis het Loo en in kamp Westerbork.

Vanuit hun gemeenschappelijke turbulente geschiedenis in Nederlands Indië vertellen repatrianten voor het eerst vrijuit over hun eerste opvang in het naoorlogse Nederland. Zij werden vaak met vragen geconfronteerd als: “Waar hebben jullie Nederlands geleerd?” en “Woonden jullie daar in een boomhut?” alsof ze recht uit de jungle kwamen. Schrijnende herinneringen en humorvolle verhalen worden afgewisseld door verhelderende filmjournaals en prachtige nooit eerder vertoonde filmbeelden van het leven in Indië van vóór de oorlog. Voor Indische Nederlanders een feest van herkenning en voor andere kijkers een eye-opener. Een film om niet te missen.

 

 

Contractpensions - Djangan Loepah is de nieuwste film van Scarabeefilms, het productiebedrijf van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en haar broer Leonard Retel Helmrich,  dat prestigieuze prijzen ontving voor onder andere de films over het leven in het hedendaagse Indonesië: De Stand van de Zon (2002) en Stand van de Maan (2005).

 

regie HETTY NAAIJKENS-RETEL HELMRICH – camera LEONARD RETEL HELMRICH – muziek DIO OBERON – montage JASPER NAAIJKENS – producent JORIS NAAIJKENS/SCARABEEFILMS – voor meer informatie: www.contractpensions.nlDISTRIBUTIE:
Cinema Delicatessen
Jan Luykenstraat 2, 1071 CM Amsterdam
Tel: 020 420 71 23 Fax: 020 420 71 24  
E-mail: info@cinemadelicatessen.nl


Vertonen van de film voor publiek:


Normaal gesproken is het wettelijk niet toegestaan de DVD van Contractpensions – Djangan loepah! in het openbaar te vertonen. 

Hij is uitsluitend voor gebruik in huiselijke kring.


“De op deze DVD vastgelegde werken zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen uitsluitend in huislijke kring worden vertoond. Iedere andere vorm van gebruik van deze DVD en de daarop vastgelegde werken is zonder toestemming van de rechthebbende uitdrukkelijk verboden.

Inbreuk op het auteursrecht is strafbaar als misdrijf [artikel 31 en 32 van de auteurswet].”


Voor verenigingen en tehuizen die deze film eenmalig willen vertonen kan eenvoudig toestemming worden verkregen.

De vertoningrechten bedragen €50,-- (ex- 6% btw) per voorstelling (tot max. 100 personen, daarboven € 100 – ex 6 % btw).


Voor toestemming om de film te vertonen kunt u zich vooraf (per mail) wenden tot:


Cinema Delicatessen

Jan Luijkenstraat 2

1071 CM Amsterdam

Tel: 020-4207123

Fax: 020-4207124


E-mail: info@cinemadelicatessen.nl


U kunt ook contact opnemen met:


Scarabeefilms

Grondster 1

5052 WP Goirle

Tel: 013-5300276

fax: 013-5300277


E-mail: joris@scarabeefilms.com


Indien de film vertoond wordt zonder toestemming, worden juridische stappen ondernomen.